08-442 48 99

info@earstore.se

Finns det någon hörapparat som passar alla?

15

Apr

2013

Svaret på denna fråga är ”nej”. Det finns ingen ”universalapparat” som passar alla personer och alla hörselnedsättningar och det finns flera orsaker till detta.

För det första har varje person olika hörsel. Hörselprovet som vi gör och som visar hur du hör på olika mörka och ljusa toner, ger olika resultat för olika personer.
Dessutom tolkar våra hjärnor ljuden olika. Hur vi uppfattar att de förstärkta ljuden i hörapparaten låter, beror alltså på hur vår hjärna tolkar ljuden. I en hörapparat kan vi därför uppleva ljudet på ett sätt och i en annan hörapparat upplevs ljuden kanske annorlunda.

För det andra är det olika vilken modell på hörapparaten man föredrar. En del vill ha den bakom örat, en del vill ha hela hörapparaten i örat utan någonting som hänger bakom örat och andra vill ha modellen som går långt in i hörselgången och som ofta blir osynlig. En del vill ha knappar på hörapparaten för att justera volym och miljöprogram, en del vill sköta justeringar via en fjärrkontroll medan andra inte vill justera någonting utan överlåter det till hörapparatens automatiska funktioner.

Det tredje som också avgör valet av hörapparat, är hur ytterörat och hörselgången ser ut. Ibland kan anatomin styra vilken hörapparat du provar. Modellen kanske inte passar pga att du har trång eller krokig hörselgång eller har ett mycket litet ytteröra.

För det fjärde är det mycket individuellt vilken tekniknivå man behöver i hörapparaten. Hur mycket teknik som behövs beror på vilka ljudmiljöer man befinner sig i och hur stort behovet av kommunikation är. Det är en stor skillnad om du är yrkesverksam med många möten och mycket telefonsamtal mot om du lever ensam och kanske träffar personer ibland på tu man hand. Ju svårare ljudmiljöer som hörapparaten ska hantera med flera som pratar samtidigt och med störande ljud runtomkring, desto högre tekniknivå dvs mer teknik är att rekommendera. Om man däremot lever ett stillsamt liv med få sociala kontakter och i lugna ljudmiljöer kan man dra ner på tekniknivån i hörapparaten.

Som du förstår är det omöjligt att en hörapparat skulle passa alla. Varje hörapparat som vi provar ut skräddarsys därför efter varje person som besöker oss. Och det vore ju förtvivlat tråkigt om du som kund inte hade några valmöjligheter! Tycker du att det är svårt att välja finns vi alltid här för att förklara och vägleda och om du skulle behöva, har du alltid möjlighet att prova flera modeller och tekniknivåer under provtiden på 2 månader. Allt för att du ska vara helt säker på att du valt rätt.