08-442 48 99

info@earstore.se

”Hur ska jag kunna vänja mig vid det här?”

12

Mar

2013

Hur blev då resultatet med de nya glasögonen jag skrev om i förra inlägget? Användarens spontana reaktion var ”Det gungar i hela huvudet”, ”Det känns jättekonstigt och ovant” och ”Hur ska jag kunna vänja mig vid det här?”
Och då hör jag mig själv säga, precis det jag säger när jag träffar kunder som provar hörapparater: ”Ja, det är ovant i början. Det viktiga är att du använder dem, men använd dem korta stunder i början när du är hemma och när du tittar på TV så att hjärnan får chans att vänja sig vid det nya. Och utöka tiden allt eftersom.”

Jag vet att man inte riktigt kan jämföra hörapparater med glasögon då det oftast tar längre tid för hjärnan att vänja sig vid nya ljud än det tar för hjärnan att vänja sig vid nya synintryck, men det finns ändå slående likheter. För så här upplever de som ska prova hörapparat för första gången också, det låter annorlunda. Det kan låta lite vasst och skarpt och egna rösten låter inte som den brukar.

Varför blir det så? Eftersom hörselnedsättningen oftast kommer smygande har hjärnan glömt bort hur många ljud låter. När man programmerat hörapparaterna för att kompensera hörselnedsättningen kommer alla dessa ljud tillbaka och självklart låter det ovant. Många ljud har du kanske inte hört på flera år.
Hur ska du då på bästa sätt vänja hjärnan vid alla nya ljud? Under den två månader långa provtiden du har hos oss, kommer vi gradvis att öka förstärkningen och göra finjusteringar i hörapparaterna så att din hjärna sakta men säkert hinner vänja sig vid de allra flesta ljuden. Och det viktigaste är förstås att du använder dina hörapparater, annars blir hjärnan aldrig van. Börja kortare stunder och i lugna ljudmiljöer och utöka tiden.

Så upplever du att ljuden med hörapparaterna låter vassare och annorlunda än utan, se det som ett gott tecken på att de gör sitt jobb! Och du kommer att vänja dig. Det krävs tid och tålamod, men det är ett arbete vi gör tillsammans för ett bättre hörande med dina nya hörapparater.