08-442 48 99

info@earstore.se

Kan jag ha en i-örat-apparat?

28

Mar

2013

Det finns olika modeller av hörapparater, varav i-örat-apparaten är en. Precis som namnet antyder har man hela hörapparaten i örat, alltså ingenting som hänger på/bakom örat. En i-örat-apparat är individuellt tillverkad efter just ditt öra. För att den ska få perfekt passform och funktion görs ett avtryck av din hörselgång och hörapparaten tillverkas efter detta.

Även om bakom-örat-apparaterna idag är små och nätta tycker en del att det är en fördel att ha allt-i-örat. Till exempel om man har ett litet ytteröra och bär glasögon samtidigt kan det kännas trångt med både och. Många som idrottar föredrar också en i-örat då det känns stabilare. Fördelen rent akustiskt med en i-örat-apparat, jämfört med en bakom-örat, är att du utnyttjar ytterörats naturliga förstärkning bättre och att du har mikrofonen, som tar upp omgivningsljuden, naturligt placerad vid hörselgången och inte bakom/ovanpå örat.

Förr fick man veta att om hörselnedsättningen var lätt kunde man ha en i-örat-apparat och var hörselnedsättningen större var det bakom-örat som var aktuell. Men det stämmer inte idag. Utvecklingen går ju som bekant framåt och det innebär att även om du har en stor hörselnedsättning fungerar det oftast alldeles utmärkt med i-örat-apparater.

I-örat-apparaterna finns i flera storlekar dvs de fyller ut den synliga delen av örat olika mycket. Generellt kan man säga att det som är avgörande för vilken storlek i-örat-apparaten kommer att få beror främst på två saker.
– Dels storleken på hörselgången, som ju är olika från person till person. Även höger och vänster öra på samma person kan ha helt olika form och storlek.
Det är mycket teknik som ska in i en hörapparat, den är ju som en liten dator. Är hörselgången ”normalstor” får man plats med fler komponenter i den del av hörapparaten som sitter i hörselgången och då kan den synliga delen av apparaten också bli mindre.
– Det andra som avgör storleken på i-örat-apparaten är hur stor hörselnedsättningen är. Har du en lätt-måttlig hörselnedsättning kan du ha den mindre modellen men har du en kraftigare hörselnedsättning kanske du behöver en något större i-örat-apparat. Det beror dels på att den hörtelefon (högtalare) som kan ge ut mer förstärkning är något större och dels på att hörapparaten behöver sitta ”tätare” i örat för att det förstärkta ljudet inte ska läcka ut och återkoppla dvs att hörapparaten piper och tjuter.

Starkey har en lång historia att kunna bygga estetiskt tilltalande och starka i-örat-apparater. Så även om örat/hörselgången är liten klarar Starkey nästa alltid av uppgiften. Har du en större hörselnedsättning där du behöver mer förstärkning och det blir större risk för återkoppling (pip och tjut) finns det åtgärder för detta också. Starkey är marknadsledande inom området och med ”Pure Wave Feedback Eliminator” kan man mer eller mindre ta bort all återkoppling. Enkelt uttryckt kan man säga att denna funktion utnyttjar inte bara fasvändning, där man skickar tillbaka en likadan signal fast ”spegelvänd” och på så sätt tar bort den, utan använder sig även av fasförskjutning där återkopplingssignalen flyttas i tiden. Och som tur är behöver du inte funderna på det här själv, det gör hörapparaten!

Så för att besvara den inledande frågan: det är mycket få som inte kan ha en i-örat-apparat. För en del passar den minsta modellen och för andra den något större. För att veta vad som passar just dig, behöver du prova och det är du alltid välkommen att göra! Vår önskan är att du ska känna att du hittar just din favoritmodell. Den ska sitta bra, kännas bra, vara lätt att hantera, se snygg ut och, inte att glömma, du ska höra bra med den också!

Läs gärna mer om i-örat-apparaterna och se bilder under ”Produkter”, ”I-örat-apparater”. Vill du läsa om tekniken i hörapparaterna, besök då gärnawww.starkey.se.