08-442 48 99

info@earstore.se

Kan man verkligen höra havet brusa i en snäcka?

19

Mar

2013

Jag är säkert inte ensam om att ha hållit en snäcka mot örat, lyssnat till havets brus och längtat efter långa promenader på stranden en varm sommardag. Men vad är det egentligen vi hör då vi håller snäckan mot örat, är det verkligen havet som brusar?

Det som händer när du håller snäckan mot örat är att en del ljud som finns runt dig, läcker in i snäckan och förstärks då de studsar mot snäckans väggar. Om snäckan är liten förstärks ljusare ljud och om snäckan är stor förstärks mörkare. Och det är dessa förstärkta ljud som du upplever låter som havsbrus. Tar du bort snäckan från örat hör du inte det förstärkta ljudet mer, ”havet” försvinner.

En annan del av förklaringen är att örat och kroppen själv alstrar ljud som du vanligtvis inte hör eller tänker på. När du håller en snäcka mot ditt öra händer samma sak med våra ”inre” ljud, som med de yttre ljud som kommer in i snäckan, de förstärks och låter som ett brus.
Du behöver inte ens ha en snäcka för att höra ”havet”. Håller du ett glas mot örat uppstår samma fenomen.

Ja, mer poetiskt än så blev det tyvärr inte. Men det är ju inget som hindrar att vi lyssnar och drömmer oss bort en stund ändå och låtsas att vi är på stranden.