08-442 48 99

info@earstore.se

Min man tycker att jag hör dåligt …

27

Feb

2013

… men själv tycker jag att jag hör bra?!
Det händer ofta att kunder kommer till oss och säger att ” det är min man/min fru/ mina barn som har sagt åt mig att komma hit för de tycker att jag hör dåligt, men jag tycker att jag hör bra”. Hur kan det komma sig att man kan ha så olika uppfattningar? Och vem har ”rätt”?

Oftast kommer inte en hörselnedsättning plötsligt från en dag till en annan, utan den kommer smygande. Och med åren har hörseln kanske sjunkit så mycket att du börjar säga ”va?” i många situationer. Vi vet att även om du inte har en så stor nedsättning kan det vara problem att höra te x om du inte ser personen du pratar med eller om det samtidigt är mycket ljud runtomkring. Och säger du ofta ”va?” behöver personen repetera och de uppfattar att du hör sämre.

Själv tänker du kanske inte på att hörseln har försämrats, eftersom det går så långsamt över tid och hjärnan har därför vant sig vid att inte ta emot ljud som tidigare. Du vänjer sig alltså vid att höra sämre och detta blir den nya ”normalnivån”. Och då tycker du förstås inte att du hör dåligt. Att man säger ”va?” ibland gör ju alla och maken talar ju så tyst och barnbarnet så fort och folk pratar ju så slarvigt…
Och visst, även normalhörande säger ”va?” ibland och det kan hända att maken har svag stämma och naturligtvis finns det personer som pratar fort och slarvigt, men troligtvis ligger något mer bakom. En hörselnedsättning.

Vad kan du då göra för att få slut på makens tjat om att du hör dåligt?
Om du kontaktar oss rekommenderar vi att både du och maken kommer på ett besök. Vi gör ett hörselprov, går igenom detta och vi pratar om situationer där det kan vara besvärligt att höra och hur vi kan hjälpa dig höra bättre i dessa ljudmiljöer. Om det visar sig att hörseln är nedsatt erbjuder vi dig att kostnadsfritt låna hem hörapparater på prov. Då kan du själv bilda dig en uppfattning om hur stor hjälp du får av hörapparaterna i olika miljöer. Och de allra flesta brukar spontat säga att ”oj, vad bra jag hör nu”.

Och varför skulle då maken med på besöket?
Jo, med datorns hjälp vill vi gärna demonstrera för honom hur ljud och tal låter med din hörselnedsättning för att han ska få en förståelse för hur du hör. Vi vill också berätta för honom att även om du har hörapparater kan han inte stå i ett annat rum eller vända sig bort när han pratar med dig. Hörapparater som du själv valt och trivs med och som är väl anpassade till din hörselnedsättning är ett fantastiskt bra hjälpmedel, men det är också viktigt med hörselinformation, både till dig och dina anhöriga. Och vem vet, kanske det är makens tur nästa gång?