08-442 48 99

info@earstore.se

”Varför hör jag mansröster bättre än kvinnoröster?”

25

Mar

2013

Det är en fråga som många ställer till oss, varför är det lättare att uppfatta en man som pratar än en kvinna? Och varför är det så svårt att höra barnbarnen?

När man får en hörselnedsättning börjar den oftast i diskanten dvs på ljusa ljud, medan man fortfarande hör bra eller åtminstone bättre i basområdet där de mörka ljuden finns.
En mansröst är ofta kraftigare och mörkare än en kvinnoröst, vilket beror på att mäns och kvinnors struphuvud är olika stora samt att stämbanden är olika långa och tjocka och därför svänger olika fort. Eftersom hörselnedsättningen oftast är liten/mindre på de mörka tonerna kommer man att ha lättare att höra en mörk röst.
En barnröst är oftast ljusare än en kvinnoröst, därför kan det till och med vara än svårare att höra sina barnbarn. Dessutom pratar de fort, inte rent och rör sig mycket, så det blir svårt att få någon hjälp av att se barnets mun och ansikte.
Många som pratar med en person som har en hörselnedsättning höjer rösten så att hon/han nästan skriker med påföljd att rösten blir ännu ljusare och gällare och det blir ännu svårare att höra. Att prata lugnt utan att skrika och att vända sig mot den som hör sämre brukar ofta fungera bra.

När du provar hörapparater programmerar man dem efter din hörselkurva. Det innebär att om du hör bra på mörka ljud, men har en hörselnedsättning på ljusa, kommer hörapparaterna att arbeta i det område där du behöver förstärkning dvs på ljusa ljud. Du kommer därför att uppleva att du hör kvinnoröster bättre med hörapparaterna. Under utprovningen har vi också möjlighet att ställa in dina hörapparater medan din make/maka pratar så att hörapparaterna förstärker rösten optimalt. (Även om en del kan uttrycka att det ibland är rätt skönt att inte behöva höra allt som sägs hemma, men det är en annan historia!)

Detta med kommunikation är spännande eftersom vi lever i en värld full av kommunikation och är så beroende av den för att vi ska kunna utbyta tankar och idéer med varandra. Mer om just detta kommer i senare inlägg.